Erkek Sağlık

Kronik Böbrek Yetmezliği

Kronik böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni!

Böbrek yetmezliği erken teşhis yapıldığında önlenebiliyor yada yavaşlatılabiliyor.

Tedavilerde uygulanan genel prensip hastanın kan şekerlerini ve kan basıncını önleyerek böbrekler üzerinde hasarın minimuma indirilmesini sağlamak. Kontrol altına alınmamış olan diyaber, kronik böbrek yetmezliğinin en büyük sebeplerinden bir tanesidir. Günümüzde böbrek yetmezliği hastalığına yakalanan ve diyaliz makinesine bağlı hayatlarını sürdürmekte olan hastaların yüzde 40ının böbreklerindeki bu hastalığın diyabetten kaynaklanıyor.

Böbrekler mükemmeliyetle çalışan birs üzme organıdır. Böbrekler vücuttaki atıkların dışarı aktarılmasını sağladığı gibi kan basıncını da dengeleyen organlar arasında yer almaktadır. Diyabet hastalarında genelde görülen hasarlar Diyabet Nefropati olarak adlandırılır bu hastalık idrarda bazı maddelerin çoğalması, böbreklerin süzme hızında azalmalar olması ve kan basıncının yükselmesi ile kendini gösterir. Böbreklerdeki dokularda hasar oluşup oluşmadığının anlaşılması için idrar testleri yapılır ve protein kaçağı olup olmadığı anlaşılır. Eğer önlemler alınmasa geri dönüşü olmayan kalıcı hasarlara neden olabilir.

Özellikle2 tip diyabet hastalarının hemen hemen hepsinde kan basıncının yüksek gelişiminin gözlendiği saptanmıştır. Bunlar insüline bağlı diyabet tanısı konan hastalar genellikle ilk beş yıl boyunca hastalık kendini hissettirmez 5 yıldan sonra hastalık kendisini gösterir. 2. Tür ise normal diyabet hastalarıdır.

Kimler risk altında?

  • Özellikle kan şekerinin yüksek olması
  • Kan basıncının yüksek seyretmesi
  • Sigara içilmesi
  • Şişmanlık
  • Diyabetin erken yaşlarda ortaya çıkması
  • Genetik yatkınlık gibi…

etkenlerin varlığında diyabetik nefropati gelişme olasılığı daha yüksek oluyor.

Hastalığın belirtileri neler?

Hastalığın kendine özgü bir belirtisi yoktur hastalık ilerledikçe vücutta şişmeler kan basıncının süreli olarak yükseklerde seyretmesi gibi belirtiler gösterebilir ek olarak halsizlik iştahsızlık kilo kaybı ve bulantıda görülebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir