Genel Sağlık

Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker hastalığı, vücut hücrelerinin enerjiyi depolayacak yeterli glikozu alamadıkları bir durumdur. Dünyada 400 milyondan fazla insan bu hastalığa yakalanmıştır.  Şeker hastalığı erken aşamalarında kendini gösteren bir hastalıktır.

Geliştiği aşamalarda tedavi edilmezse göz hasarı, körlük, sinir hasarları, cilt hasarları, koma ve ölüm gibi sonuçları olabilmektedir. 70 yaş ve üzeri yetişkinlerde meydana gelen ölümlerde yüksek kan şekerine bağlı ölümlerin sayısı oldukça fazladır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) şeker hastalığının dünya genelinle görülen ölümcül hastalıklar arasında yedinci sırada olduğunu açıklamıştır.

Şeker hastalığının iki ana türü vardır. Bunlar; Tip-1 Diyabet ve Tip-2 Diyabet olarak adlandırılır. Tip-1 Diyabet çocuk ve genç yaştaki yetişkinleri etkileyen şeker hastalığı türüdür. Tip-2 Diyabet ise yetişkinleri etkiler.

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?

Sık Sık İdrara Çıkma: Böbreklerimiz, vücuttaki kanda aşırı derece bulunan şekerden kurtulmaya çalışır. Bu durumu gerçekleştirirkende hastalar genellikle sık sık tuvalete çıkma isteği duyarlar. Bu durum yaygın şeker hastalığı belirtileri arasındadır.

Aşırı Susuzluk: Sık sık idrara çıkarak kandaki aşırı şeker miktarının atılması vücutta sıvı dengesizliğine neden olmaktadır. Bu durum aşırı susuzluğa neden olur. Bu iki belirtiyi yaşıyorsanız şeker hastalığından şüphelenebilirsiniz.

Artan Açlık Durumu: Vücudumuz enerji üretimi için yeterli miktarda glikoza ihtiyaç duyar. Ancak bazı durumlarda insülin olmadığı için glikoz vücut hücrelerine giremez. Bu durum vücudun gıda ihtiyacını karşılamaz ve aşırı açlığa neden olur. Ne kadar yemek yerseniz yiyin glikoz vücut hücrelerine giremezse açlık durumu devam eder.

Yorgunluk: Şeker düşüklüğü nedeniyle vücut enerji üretiminde zorlanabilir. Bu durumun sonucunda vücutta bulunan enerji sadece kalp atışı, beyin fonksiyonları ve nefes alma gibi daha önemli organ fonksiyonları için kullanılır. Bunun bir sonucu olarak aşırı yorgunluk ve halsizlik gibi şeker hastalığı belirtileri meydana gelir.

Uyuşma: El, ayak ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve ağrı gibi durumlar şeker hastalığının erken aşamalarında meydana gelen belirtilerdendir. Bu belirtiler kan akışını azaltan ve sinirleri etkileyen kan şekeri seviyesinin bir sonucu olarak meydana gelir. Bu belirtiler ilk aşamalarda nadir olarak kendini göstersede hastalığın ilerleyen ve gelişen aşamalarında tüm sinir sistemini etkileyecek bir hale gelebilir.

Baş Ağrısı: Yüksek ya da düşük kan şekeri seviyesi nedeniyle baş ağrısı oluşabilir. Bu durumda sık görülen şeker hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır.

Cinsel İsteksizlik: Kan şekerinin vücutta bulunan kan akışına müdahale etmesi sinir hasarlarına neden olur. Bu durum sinir sistemine bağlı tüm bölgeleri etkiler. Bazı hastalarda etkilenen bölgeler arasında cinsel organlarda bulunabilir. Kan akışının olmaması nedeniyle bu organların normal şekilde çalışması engellenebilir. Bu durum cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir.

Kilo Değişimi: Şeker hastalarında açıklanamayan kilo kaybı ve kilo alımı olabilir. Kilo kaybı vücutta bulunan hücrelere giremeyen glikozun, kas dokusuna girerek proteinleri yakmaya başlamasıyla oluşur. Kilo alımı ise vücudun çeşitli bölgelerimnde biriken aşırı glikoz miktarının yağa dönüşmesi ile meydana gelir.

Bulanık Görme: Kan dolaşımındaki aşırı şeker bazı durumlarda gözdeki kan damarlarına zarar verebilir. Bu durum görüntülerin beyne iletilmesinden veya bulanık görmeye kadar bazı istenmeyen durumlara neden olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir