Sağlık Yazıları

Keratokonus Hastalığı Nedir?

Keratokonus Hastalığı Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bir kornea hastalığı olan Keratokonus, korneanın sivrilerek şeklinin bozulduğu bir göz rahatsızlığıdır. Keratokonus korneada ışığın görme alanında odaklanamamasına sebebiyet verir. Bunun sonucunda ise bulanık ve bozuk bir görüş ortaya çıkar. Günlük işlerin gerçekleştirilmesi giderek zorlaşır. Kalıcı körlüğe sebep olmamakla beraber tedavi edilebilir bir göz rahatsızlığıdır.

Keratokonus Hastalığı Neden Olur?

Keratokonus hastalığına henüz neyin neden olduğu tespit edilmemekle beraber, kalıtımsal faktörlerin etkili olduğu tespit edilmiştir. Araştırmalarda Keratokonus hastalığına sahip her 10 kişiden 1’inin ailesinde Keratokonus hastalığına rastlanmıştır. Genellikle 10 yaşlarında ve 20’li yaşların başlarında Keratokonus hastalığı ortaya çıkar ve yaklaşık 20 yıl içerisinde tedavi edilmezse hastalık gitgide kötüleşir. Aynı zamanda kalitesi düşük lenslerin de keratokonusa sebep olduğu bazı kaynaklar tarafından paylaşılmaktadır. Eğer keratokonusa yatkınlık var ise gözlerin ovulması gibi basit eylemlerde göz kolayca hasar görebilir. Keratokonus  hastalığında ince kornea olduğundan gözlerin ovuşturulmaması gerekmektedir.

Keratokonus Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak her iki göz de Keratokonus hastalığından etkilenir. Erken  teşhis durumunda, keratokonus belirtileri görüşte hafif bulanıklık,düz çizgilerin bükülmüş veya dalgalı görünmesi nedeniyle görmede hafif bozulma,ışığa ve parlamaya hassasiyet,gözde kızarıklık veya şişme şeklinde belirtilerle sıralanabilir. Eğer ileri aşamalarda Keratokonus rahatsızlığı var ise, belirtiler daha belirgin hale gelir. Görmede bozukluğu ve bulanık görmede artış, miyop veya astigmatizm bulgularında artış ve gözlük gereksinimi,kornea çıkıntı yaptığı için kontakt lenslerin göze uymaması ya da rahatsızlık vermesi şeklinde belirtiler daha belirgin hale gelir.

Keratokonus Tanısı Nasıl Konur?

Olağan bir göz muayenesi esnasında teşhisi koymak mümkündür. Kornea eğrisi ölçüldükten sonra kornea yüzeyi haritalandırılır.

Keratokonus Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Tedavinin başarısı hastalığın aşamasına göre şekillenmektedir.Eğer teşhis başlangıç aşamasında yapıldıysa gözlük ile Keratokonus hastalığını tedavi etmek mümkündür. Daha sonrasında ilave olarak sert kontakt lenslerin kullanılması tavsiye edilir. Keratokonus tedavisinde bir diğer yöntem ise cerrahidir. Kornanın içerisine kavisli bir cihaz yerleştirilerek eğriliğin düzeltilmesi amaçlanır. Bu esnada hekim korneanın yapısını düzeltmek ve sertleştirmek için UV ışını tercihen kullanabilir. Bu işlem korneanın kabarık şeklinden düz bir şekle geçmesine yardımcı olur. Eğer tüm belirtiler şiddetli ise hekimler kornea nakli tavsiyesinde bulunabilir. Sağlıklı donör ile kornea nakli gerçekleştirilebilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

2 bin kişide bir görülen Keratokonus rahatsızlığında öncelik hastalığın erken teşhisidir. Özellikle birinci dereceden akrabalarda bu rahatsızlığı olanların daha duyarlı olmaları gerekmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarını sık sık göz muayenesine götürüp detaylı taramadan geçirmeleri gerekmektedir. Keratokonus saptanan hastalarda özellikle alerji testi de yapılması gerekmektedir. Zira alerjisi olan hastaların göz kaşınmasıyla hastalığı daha hızlı ilerletmesi mümkündür.

Keratokonus Hastalığının Alternatif Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Keratokonus tedavisinde alternatif yöntemler de kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları, Kornea cross-linking (çapraz bağlama), özel yumuşak kontakt lensler, sert gaz geçirgen kontakt lensler, yumuşak kontakt lens üstüne sert gaz geçirgen kontakt lens (Piggyback Lens Uygulaması), melez kontakt lens, skleral veya yarı-skleral lens, kornea içi halka (intacs), kornea nakli (keratoplasti) şeklinde hekimlerin uygun göreceği alternatif yollarla da etkili tedavi yolları uygulanabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir