Erkek Sağlık

Şeker Hastalığı Ameliyatı

Şeker Hastalığı Ameliyatı

 

Şeker Hastalığı Ameliyatı, Metabolik Cerrahi uygulamalarının halk dilindeki adıdır. Şeker hastalığı ameliyatının çıkış noktası ince bağırsağın büyük bir bölümünün besin girişine kapatıldığı obezite ameliyatıdır. Obezite ameliyatından ayıran en önemli özelliği ise ince bağırsakların bypass adı verilen cerrahi işlemle devre dışı bırakılmamasıdır. Bu işlem yerine yer değiştirme işlemi ile birlikte hormonal değişimler kullanılmaktadır.

 

Şeker Hastalığı Ameliyatı Nedir?

 

Şeker hastalığı ameliyatı ile yediğiniz yemeğin miktarını azaltmak ve yemeklerin geçiş yollarını değiştirerek hormonların aktifliğini arttırmak amaçlanır. Bu müdahale esnasında en önemli nokta ise hastanın kalıcı olarak vitamin, mineral veya protein eksikliği problemleri ile karşı karşıya gelmemesidir.

 

Şeker hastalığı ameliyatı iki farklı uygulama ile yapılmaktadır. Bu uygulamalara İleal Transpozisyon (IT) ve Transit Bipartisyon (TB) adı verilmektedir. Her iki uygulamada da ortak basamak bulunmaktadır. Bu basamaklardan ilki tüp mide uygulamasıdır. Mide üzerinden salgılanan Ghrelin hormonu iştah arttırıcı etki yapmaktadır. Yapılan uygulama ile Ghrelin salgısını azaltmak ilk amaçtır. Ayrıca midenin boşalma hızını arttırmak ve besinlerin ince bağırsağa geçmesini hızlandırmak diğer bir amaçtır.

 

Midenin küçültülmesi ile birlikte kalori alımı azaltılacak, yemekler sindirimin ilk aşamasında bağırsağa geçecektir. Olumlu, iştah kesici ve düzenleyici hormonlarda artış olacaktır. Bu duruma bağlı olarak tokluk hissinin oluşmasına ve yemek porsiyonlarının küçülmesine neden olmaktadır.

 

İleal Transpozisyon (IT) Nedir?

İleal Transpozisyon Ameliyatı, metabolizmanın yeniden düzenlenmesini hedefleyen bir sindirim sistemi ameliyatıdır. Bu ameliyat sayesinde kilo kaybına ek olarak şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları gibi hastalıklarda da gözle görülür gerileme yaşanmaktadır.

 

İleal Transpozisyon Ameliyatı ile yapılan işlem kısaca ince bağırsağın son noktası ile başlangıç noktasının değiştirilmesi olarak tanımlanabilir. Bu yapılan değişim işlemi ile birlikte pankreastan salgılanan GLP-1 hormonun salgısı artmaktadır. Bu hormon ise şeker dengeleyici hormonun etkisini güçlendirmektedir.

 

Transit Bipartisyon (TB) Nedir?

 

Transit Bipartisyon Ameliyatı, Tip 2 Diyabet tedavisi için yapılan bir cerrahi müdahaledir. Brezilya’da geliştirilen bu yöntem son yıllarda gittikçe yaygınlaşmış ve ülkemizde de başarılı bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır.

 

İnce bağırsağın son ⅓ lük bölümü kesilerek mideye alternatif yol olarak bağlanır. Bu işlem sonucunda besinlerin belli bir miktarı asıl yolu yani ince bağırsağın ⅔ lük kısmını kullanırken belli bir kısmı ise ⅓ lük alternatif yolu kullanacaktır. Alternatif yoldan ilerleyen besinler ince bağırsak hormonlarını erken uyaracağı için şeker hastalığının kontrolünü sağlayacaklardır.

 

Şeker Hastalığı Ameliyatı Kimlere Yapılır?

 

Tip 2 Diyabet hastalığına yakalanan her hastada şeker hastalığının gidişatı ve ilerleyişi aynı miktarda değildir. Bazı hastalarda ilerleyiş hızlı bir şekilde devam ederken bazı hastalarda kısmen kontrol altına alınmış olabilmektedir. İnsülin üretme kapasitesinin tamamının kullanılmış olmaması gerekmektedir. Eğer insülin kapasitesi tamamen bitirilmiş ise bu cerrahi operasyon ne yazık ki işe yaramayacaktır.

 

Tip 2 Diyabet hastalığı olan kişiler; ne zamandır diyabet hastası oldukları, hastalığın ilerlemişlik düzeyi olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca kaç yaşından beri diyabet hastası olduğu, kullandığı ilaçların ne olduğu, kandaki şekerin düzeyi gibi faktörlerde şeker hastalığı ameliyatının başarıya ulaşması için değerlendirilmesi gereken diğer faktörlerdir.

 

Kısacası şeker hastalığı ameliyatı yapılabilmesi için pankreasta insülin rezervinin bitmemiş olması gerekmektedir.

 

Şeker Hastalığı Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler

 

Şeker Hastalığı Ameliyatı sonrasında iştahınız büyük ölçüde azalacaktır. Şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan halsizlik, yorgunluk, kırgınlık, bitkinlik yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Ameliyatı takip eden birkaç ay içerisinde kendinizi daha enerjik hissetmeye başlayacaksınız.

 

Ameliyat sonrasında yapılması gereken en önemli şey bol miktarda su tüketimidir. Ameliyata bağlı olarak susama hissiniz de bir süreliğine baskılanabilir. Bu nedenle canınız su içmek istemese bile özellikle ilk iki ay boyunca bol miktarda su tüketmeniz gerekiyor. Hatta mümkünse günlük tükettiğiniz su miktarını bir yerlere not alarak takip etmenizi öneririz.

 

Şeker hastalığı ameliyatı, hastalığı tamamen ortadan kaldırmamaktadır. Ne kadar tüm belirtilerini ve neden olduğu ek hastalıkları kontrol altına alsa da dikkat etmediğiniz takdirde diyabetin tekrar ortaya çıkması durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

Şeker Hastalığı Ameliyatı Sonrasında Şeker Tekrar Yükselir Mi?

 

Ameliyat sonrasında ortaya çıkan hormonal değişimler sayesinde şeker düzeyiniz normal kabul edilen düzeye yakın seyredecektir. Fakat bazı durumlarda şeker düzeyiniz de değişimler gözlemlenebilir. Heyecanlanma, üzülme, korku veya depresyon gibi güçlü duygusal değişimler kan şekeri düzeyiniz de değişimlere neden olabilmektedir.

 

Ayrıca ağır travmalar veya farklı nedenlere bağlı olarak yaşayacağınız cerrahi müdahaleler sonucunda da  sıkıntılı süreç ortadan kalkana kadar ek tedavi almanız gerekebilir. Sonrasında tekrar günlük yaşamınıza dönebilirsiniz.

 

Ameliyat Sonrasında Kabızlık Veya İshal Yaşanır Mı?

Şeker hastalığı ameliyatı olduktan sonra ilk 3 ayda dışkılama sayınız artar. Dışkı biraz daha yumuşak kıvamda gözlemlenebilir. Hatta bazı hastalarda özellikle ilk ayda günlük 5 veya 6 civarında ishaller ortaya çıkabilir. Bu ishaller zamanla vücudun alışması ile birlikte azalarak ortadan kalkacaktır.

 

İshaller devam ederken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise kesinlikle yeterli su tüketimidir. İshaller ile birlikte kaybedeceğiniz su miktarını kesinlikle yerine koymanız gerekmektedir. Eğer ki kaybedilen sıvı tekrar yerine konulmazsa hastanede serum ile sıvı takviyesi almak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca yeterli su tüketimi yapmanız böbrek sağlığınızı korumak için de büyük önem taşır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir