Çocuk & Genç

Çocuklarda Göz Rahatsızlıkları Nelerdir?

Çocuklardan göz rahatsızlıkları erken teşhis ile tedavi edilebilir ya da yavaşlatılabilir. Göz hastalıklarının çoğu hekimler tarafından muayene esnasında tespit edilebilmektedir. Buna rağmen bazı göz hastalıkları erken aşamada dikkat çekmemekle beraber tanıda gecikmeye sebep olabilmektedir.

Glokom (Göz Tansiyonu)

Tahmini olarak 15000 doğumda 1 rastlanan Glokom ya da göz tansiyonu, tedavisi yapılmadığı taktirde görme kaybına neden olabilmektedir. Özellikle bebeklerde göz içi basınç artar ve gözlerde balon gibi bir büyüme gözlemlenir. Tam da bu sebeple bebeklerde büyük göz glokomun tanısı açısından önemli bir detaydır. Işık hassasiyeti, kayma ya da gözlerde aşırı sulanma diğer önemli belirtilerdir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa görme aynı oranda muhafaza edilir.

Katarakt

Oldukça sık rastlanan yaklaşık olarak her 250 çocuktan birinde gözlemlenen oldukça ciddi bir göz rahatsızlığıdır.Yaşlılarda görünmesine alışılmış olunan bir hastalık olan katarakt bebeklerde de rastlanabilmekte ve tedavisi sağlanmaz ise körlüğe sebep olabilmektedir. Kataraktın en önemli sebeplerinden biri annenin hamilelik döneminde yaşadığı enfeksiyon problemleri ya da kullandığı ilaçlar sebebiyle doğuştan gerçekleşebileceği gibi daha sonra da ortaya çıkabilmektedir.Belirtileri gözlerin donuk olması ya da iki gözün birbirinden farklı olmasıyla kendini gösterir. Eğer ilk 6 ay içerisinde engellenebilirse göz tembelliği, görme kaybı gibi problemlerin önüne geçilmiş olur. Eğer doğuştan oluşan bir katarakt söz konusu ise 2 yaşına kadar tedavi edildiğinde gayet başarılı sonuçlar elde edilir.

Hipermetrop ve Miyop

Bu hastalıkları gelişen teknoloji sayesinde bebeklik çağında teşhis etmek mümkündür.Hemen hemen 4 yaşına kadar gelen bütün çocukların %30’unda tedavi edilmesi gereken görme bozuklukları mevcuttur.Eğer bu bozukluklar erken dönemde tedavi edilmezse görme kayıplarına sebebiyet vermektedir. Belirtileri ise bebekler ve çocuklar uyaranlar karşısında yavaş tepki verirler.Oyuncakları gözlerine çok yakın mesafede tutarlar.

Göz Tembelliği (Ambliyopi)

Genetik bir temele dayanmayan ve genellikle bir gözün diğerinden daha iyi görmesi şeklinde tanımlanan bir rahatsızlık türüdür. Gerekli testlerle tanı konulabilir ve erken dönemde tedavi edilirse göz tembelliğinden kurtulunması olağandır. Yaklaşık 8 yaşından önce sağlam gözün kapatılması  ve bozuk gözün çalıştırılması taktiği ile bozuk göz güçlendirilir.

Şaşılık (Gözde Kayma)

Yanlış hizalanma olarak da bilinen rahatsızlık çoğunlukla çocuklarda görme sorunlarına ek olarak gelişim anlamında da gecikmelere neden olmaktadır. Kayan gözde görme kaybı ve derinlik algısı fonksiyonlarında bozulma olur ve çocuğun motor becerilerinde gecikmeler gözlemlenir. Şaşılık göz tembelliğine de sebep olabilir.Erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Çocuklarda %5 oranında rastlanır ve kapatma tedavisi, gözlük ya da ameliyatla tedavi edilebilir.

Prematüre Retinopatisi (ROP)

Prematüre Retinopatisi erken doğan bebeklerin gözlerinde rastlanan en önemli göz sorunlarından biri olarak tanımlanmaktadır. Bebeklerin gözlerindeki damarlar, bebek doğana kadar gelişir. Fakat erken doğan bebeklerde bu gelişme tamamlanmadığı için doğduktan sonra da devam eder. Prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen, gözdeki damarların anormal gelişmesine sebep olabilir. Bunun sonucunda ise damarlanması tamamlanmamış bebeklerin retinalarında kısaca ROP olarak anılan, Prematüre Retinopatisi hastalığı meydana gelir. Erken dönemde tedavi edilmezse her iki gözde de körlüğe neden olur. Bu nedenle erken doğan bebeklerin muhakkak göz doktoru kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

 

Çocuklarda çok daha önemli olan göz rahatsızlıklarının teşhisi ve erken tanısı için size yardımcı olabilecek Çocuklarda Göz sağlığı makalemizi okumanızı önermekteyiz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir