Göz Sağlığı

Göz Kanlanması Nedir?

Gözdeki damarların şişmesi ve göz damarlarının tahrişi sebebiyle meydana gelen göz kanlanması, gözün yüzey kısmında olan küçük kan damarlarının genişlemesi sebebiyle meydana gelir. Gözü kaplayan dokulara veya kornea tabakasına yetersiz oksijen gitmesi nedeniyle olur.  Çeşitli sebeplerle meydana gelebilecek göz kanlanması tek başına endişe verici bir durum olmamakla beraber kendi kendine geçebilmektedir. Fakat göz kanlanması ile birlikte aynı zamanda ağrı, göz kuruluğu veya görme bozukluğu gibi rahatsızlıklar da göz kanlanmasına eşlik ediyorsa ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir. İvedi şekilde doktora başvurulması gerekmektedir. Tedavinin ilk aşaması göz kanlanmasının asıl sebebinin hekimler tarafından teşhisinin yapılması ve ona göre bir tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir.

Göz Kanlanması Neden Olur?

Göz kanlanması çoğunlukla alerji, tahriş, yorgunluk, süre aşımına uğramış kontakt lensler ya da konjonktivit denilen pembe göz enfeksiyonu ile meydana gelir. Aynı zamanda üveit veya glokom isimli ciddi göz hastalıklarının belirtisi olabilir. Aynı zamanda kuru hava, güneş ışığına aşırı maruz kalma, hava kirliliği, toz veya duman, alerji, soğuk algınlığı, bakteri ve virüsler, şiddetli öksürük, hapşırık, kimyasala maruz kalma, dijital göz yorgunluğu göz kanlanmasına sebep olabilir.

Göz Kanlanmasına Neden Olabilecek Enfeksiyonlar

Blefarit: Göz kapağında meydana gelen enfeksiyonlardır. Kirpiklerin olduğu kısımda meydana gelir. Çoğu zaman kirpik diplerindeki yağ bezelerinin tıkanması ile ortaya çıkar. Göz kanlanmasına ve tahrişe neden olur.

Konjonktivit(pembe göz):Gözün yüzeyindeki pembe zarın iltihaplanması sonucunda meydana gelir. Çoğu zaman bakteriyel ve viral enfeksiyonlar sonucunda ya da alerjik reaksiyonlar sebebiyle ortaya çıkar. Bebeklerde henüz açılmamış gözyaşı kanalı sebebiyle de oluşabilir. Görme bozukluğuna sebep olmaz.

Korneal Ülserler: Gözün dışında bulunan saydam tabakanın bakteriyel enfeksiyonudur. Genellikle lens kullanan ve üst solunum yolları hastalıklarına sahip olan kişilerde ortaya çıkar.

Üveit: Gözün orta tabakasında ortaya çıkan göz iltihabıdır. Çok hızlı ortaya çıkan belirtilerle hastalık çok hızlı bir şekilde ilerler. Göz bulanıklığı ve görme bozukluğuna sebep olur. Çoğu zaman nedeni tespit edilemez ve kalıcı görme kaybına sebep olur. Erken teşhis çok önemlidir.

İritis: Göz çevresi iltihabı olarak bilinir. Bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlardan mütevellit meydana gelir. Göz kanlanması, ışığa duyarlılık ve baş ağrısına sebep olur.

Sigara ve alkol tüketimi, dijital cihazların fazla kullanımı ve yetersiz uyku da göz kanlanmasına sebep olabilir.

Göz Kanlanması Tehlikeli midir?

Eğer travma veya yaralanma sonucu Göz Kanlanması oluştuysa, baş ağrısı ve bulanık görme şikayetleri varsa, ışıklar etrafında beyaz halkalar veya haleler görünüyorsa, bulantı, kusma yaşanıyorsa muhakkak uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Belirtiler iki günden fazla sürüyorsa, göz kanlanması yaşayan kişi 2 yaşından küçük ise, görme farklılıkları yaşanıyorsa, göz ağrısı veya acısı varsa, ışık duyarlılığı arttıysa, gözde sarı, kahverengi veya yeşil mukoza görünüyorsa , göz çevresinde şişlik varsa, gözü açmakta kişi zorlanıyorsa, göz kanlanması kimyasal sıçramasından ya da yabancı maddeden kaynaklanıyorsa, kan inceltici ilaçlar kullanılıyorsa derhal doktora görünülmelidir.

Göz Kanlanması Tedavisi

En yaygın tedavi göz damlaları, antibiyotikler, kremler ve oral yolla kullanılan ilaçlardır.  Doktorun koyduğu teşhis çok önemlidir. Çünkü tedaviler enfeksiyon türüne göre farklılıklar gösterir.

Çoğu zaman göz kanlanmasının göz kızarıklığından başka semptomu olmayabilir. Çoğu göz kanlanması durumunda hijyene dikkat ederek ve tahriş edici unsurlardan kaçınarak Göz kanlanması iyileştirilebilir ve önlenebilir.

Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Soğuk veya ılık kompres uygulanabilir. Pamuk veya temiz bir bez yardımıyla göze düzenli kompres yapılabilir. Göz makyajından kaçınılmalıdır. Makyaj malzemeleri başka kişilerle paylaşılmamalıdır. Gözyaşı damlaları kullanılabilir. Özellikle mevsimsel alerjilerde antihistaminik göz damlaları göz kanlanmasına iyi gelmektedir. Ancak göz kanlanmasında kullanılan bazı göz damlaları kızarıklığın daha fazla artmasına sebep olacağından hekime danışarak temin edilmesinde fayda vardır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir