Genel Sağlık

Kandeki Beyaz Küre

Kandaki beyaz kan hücrelerinin sayısında düşüş olması durumunda bu hastalığa beyaz küre ismi verilmektedir. Halk arasında beyaz kan hücrelerine akyuvar da denmektedir. Lökopeni tıbbı terim düşük beyaz kan hücrelerinin sayımı içerin kullanmaktadır. Akyuvarlar, kişinin yaşamı boyunca hastalıklarla savaşmaktadır. Genellikle çocuklarda yaşlılardan daha fazla görülmektedir.

 

Beyaz kan hücreleri, vücuda direnç sağlamakta önemli bir rol oynamaktadır. Kişinin direnci bu hücrelerin kandaki değerlerine bağlıdır. Beyaz kan hücrelerinin kandaki değerlerinin düşmesi, vücudun hastalıklarla savaşma konusundaki direncini de kırmaktadır. Bunun yanında kişinin  yaşadığı enfeksiyonlar sürekli olarak tekrar etmektedir. Özellikle AIDS hastalarında düşük beyaz kan hücresi hastalığı görülür ve AIDS hastalarında enfeksiyonlar sık sık görülmektedir.

kızarıklık gibi belirtiler, şişmeler, iltihap oluşumları, öksürükler ateş ve benzeri bir çok enfeksiyonlar beyaz kan hücresi eksikliklerinde görülmektedir. Bu tarz hastalıklara ve enfeksiyonlar sahip olan düşük kan hücresi sayımı olan kişiler en ufak belirtilerde dahi doktora başvurmalıdır.

Vücutta normal kan hücrelerinin sayısı 7000 ile 10000 arasında olması gerekirken, bu değerler 5000’e düştüğümde beyaz kan hücresi hastalığı görülmektedir. Beyaz kan hücresi sayımları bir çok sağlık kuruluşunda yapılabilmektedir. Ancak, bu sayımlar her sağlık kuruluşunda farklılıklar gösterebilir. Bunun nedeni beyaz kan hücrelerinin varlığını diğer hücrelerin varlıkları da etkilemektedir.

Beyaz kan hücresi eksikliğinin nedenleri;

Kemik iliği fonksiyonlarının azalması ve doğuştan gelen kemik iliği bozuklukları

Kemik iliklerine zarar verici kanser ve benzeri hastalıklar

Bağışıklık sistemini etkileten ve sürekli baskı altında tutan hastalıklar

Bazı ilaçlar, kandaki beyaz kan hücrelerine zarar vererek onların sayılarını azaltmaktadır.

Şiddetli alerjiler geçirmek

Aplastik anemi hastalıkları

Kemoterapi görmek

Çeşitli antibiyotiklerin kullanımları

Çeşitli vitaminlerin uygun miktarlarda alınmaması ve bu vitaminlerin önemsenmemesi düşük beyaz kan hücresi hastalığına yol açmaktadır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir